Znáte ovoce jménem kaki? A víte, jak prospívá lidskému zdraví?

Žijeme v době, kdy můžeme dnes a denně nakupovat exotické ovoce a plodiny. Do našeho nákupního košíku může zavítat i kaki, které roste na stromě jménem tomel japonský, což je strom pocházející z Číny. Sice strom se do Česka ve velkém ještě nedostal, ovšem jeho plod, tedy ovoce kaki, se do České republiky dostalo ve velkém. Kaki trochu připomíná jablko spojené s melounem a meruňkou. Je velice sladké, medově voní a má oranžovou barvu.

Do Česka putují zejména dvě odrůdy kaki, a to odrůda Hachiya a Fuyu. Odrůd však existuje daleko více. Kaki doporučujeme konzumovat čerstvé, sušené nebo vařené, v každé podobě je chuťově krapet jiné. Ať už budete kaki konzumovat v jakékoli podobě a ať už si koupíte jakoukoli odrůdu, koupíte si tropické ovoce plné živin, které prospěje vašemu zdraví hned několika způsoby.

Kaki proti zánětům

Trpíte často na záněty? Nemusíte je léčit předepsanými farmaceutickými produkty, můžete je léčit s pomocí exotického ovoce, a sice s pomocí kaki. Kaki pomáhá chránit buňky před poškozením, které vyvolávají volné radikály v těle, také bojuje proti veškerým zánětům v těle. Dokáže snížit výskyt srdečních onemocnění, zabraňuje diabetu, artritidě i rakovině.

Kaki pro zdravý zrak

Říká se, že bychom měli jíst mrkev, pokud chceme mít zrak jako ostříž. Jenže mrkev není jediný podporovatel zdravého zraku. Také kaki obsahuje mnoho vitaminu A a plno antioxidantů, které jsou pro naše oči nadmíru důležité. Kaki navíc obsahuje i lutein, který taktéž podporuje zdravý zrak.

Nedávné průzkumy ukázaly, že u lidí konzumujících lutein se snížilo riziko vývoje makulární degenerace o čtyřicet procent. Konzumujte kaki, vyplatí se to.

Kaki pro zdravé srdce

Bez srdíčka bychom nefungovali, proto se o něj musíme starat. Místo nezdravých hamburgerů do svého jídelníčku zařaďte raději kaki, které zabraňuje vzniku srdečních onemocnění. Pokud konzumujete kaki, patříte k lidem, kterým se o osmnáct procent snížilo riziko úmrtí na kardiovaskulární problém.

Autor: Katka Procházková
Tagy: ,
ZAVŘÍT