Jak ušetřit peníze na značkové kalhoty, které ti rodiče nechtějí koupit

V obchodě jsi viděla krásné značkové kalhoty, ale rodiče ti je nechtějí koupit, protože stojí opravdu moc peněz. Nic naplat, pokud je opravdu tak moc chceš, budeš si na ně muset našetřit. Tady je pár nápadů, jak ušetřit a neutrácet peníze bez přemýšlení. Stačí si odkládat každý měsíc pár drobných nebo najít si brigádu.

Plať jen za to, co jsi opravdu snědla a vypila

Znáš to, po škole jdeš s kamarádkou do cukrárny se trochu rozmlsat, dáš si malý zákusek a vodu. Ale tvoje kamarádka si dá rovnou dva největší a nejdražší zákusky, džus a ještě čaj z pravé máty na zahřátí. Obvykle platíte účet napůl a je to. Tohle změň! Proč bys měla platit za něco, co jsi nesnědla. Příště si nechej vystavit svůj vlastní účet. Možná se na tebe bude tvá kamarádka divně koukat, ale jemně ji vysvětli, že si šetříš například na vysněné boty. Tohle jistě pochopí.

Nauč se být zodpovědná za své osobní věci

Super! Ušetřila jsi peníze na nový mobil, ale až potom, co jsi ztratila ten původní, který ti mohl dobře sloužit ještě nějakou dobu. Každý si rád koupí něco nového, ale není dobré, když si to musíš koupit proto, že jsi nepozorná a ztrácíš věci. Může to být obyčejný lesk na rty, sluneční brýle nebo svetr. Vše stojí peníze. Když o něco takto přijdeš, je to jak vyhodit peníze oknem. Měj lepší přehled o svých věcech a budeš mít i více ušetřených peněz.

Urči si částku a tu pravidelně odkládej bokem

Rodiče ti dávají kapesné a ty ho hned bezmyšlenkovitě utratíš za cokoliv, co tě napadne. Nedělej to. Odkládej si z kapesného 200 Kč měsíčně. Není to moc a uvidíš, jak ti korunky budou pěkně přibývat. Po nějaké době budeš ráda, že jsi všechno neutratila a budeš si moct koupit i něco dražšího, po čem jsi toužila. A dokonce z toho budeš mít i větší radost, protože jsi pro to musela něco udělat, abys to získala.

Ven si s sebou ber jen minimální hotovost

Dopředu víš, že si dneska nepotřebuješ a nechceš nic koupit, ale s kamarádkami nemáte co dělat, tak jste se rozhodly, že půjdete do obchodního domu, abyste zabily čas. Neber si s sebou peníze. Má to hned dvě výhody. Nekoupíš si žádnou zbytečnost. Pokud na tu věc budeš myslet i druhý den a budeš ji pořád chtít, pak teprve vezmi peníze a jdi si to koupit. Pokud ne, ušetřila jsi. Další výhodou je, pokud kamarádka nemá u sebe dostatek peněz, nebudeš mi muset půjčovat. Možná už by ti je nevrátila.

Najdi si brigádu

Není nic lepšího, jak vydělat peníze, než si najít vlastní brigádu. Tímto způsobem si můžeš vydělat i několik tisícovek měsíčně a to už se potom jinak šetří penízky. I toto má několik výhod. Strávíš čas smysluplně. Najdi si takovou brigádu, která tě bude bavit. Nebudeš tam chodit z donucení, ale nakonec zjistíš, že se i těšíš. V nové práci poznáš zajímavé lidi. Nakonec se z vás stanou přátelé.  A to je super.

Šetřit peníze se vždy vyplatí. Budeš nezávislá a můžeš si koupit přesně to, po čem toužíš. Naučíš se zodpovědnosti a tato vlastnost se ti bude vždycky hodit. Ostatní ti ji budou závidět.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu