Dana (16): Šikana může způsobit až sebepoškozování, pokud si jí nikdo nevšimne

Byla oblíbenou dívkou, dokud se jí spolužáci nezačali posmívat kvůli její váze. Drastická dieta její problémy nevyřešila. Obyčejné posmívání přerostlo v šikanu a Dana se s ní poprala tak, že začala nenávidět sebe sama a sebepoškozování žiletkou na sebe nenechalo dlouho čekat.

Tento článek vychází ze zaslaného textu od naší milé čtenářky. Všechna v článku uvedená jména byla z důvodu ochrany soukromí pozměněna. Použité fotografie jsou pouze ilustrační.

Oblíbená v kolektivu

Na základní škole byla nejen premiantkou třídy, ale měla spoustu přátel a bez větších problémů se dostala na gymnázium. Prázdniny utekly jako voda a už se těšila na svou novou střední školu. Zpočátku bylo všechno v pořádku. Vytvořila si pěkný vztah s takřka všemi spolužáky a s jednou dívkou a chlapcem tvořili téměř nerozlučnou partu. Trávili spolu i dlouhá odpoledne po škole. Měli si pořád co povídat a podnikat.

Roman a ostatní kluci to celé začali

Netrvalo dlouho a situace se začala obracet. Ne všichni v její třídě byli tak kamarádští. Skupina kluků, kterou vedl Roman, pěkný kluk s hnědýma očima, si z Dany začali dělat legraci kvůli její váze. Nebyla sice žádná velká baculka, ale postavu modelky taky neměla. Začali ji dávat nepěkné přezdívky, dělali si srandu z její postavy a před zbytkem třídy ji ponižovali.

Dana se stala posedlá dietou

Tohle Danu velmi zraňovalo. Začala si připadat tlustě a škaredě. Rozhodla se, že přestane jíst. Na Facebooku hledala skupiny, zabývající se dietami. Byla ve svém hubnutí velmi vytrvalá a během krátké chvíle shodila z 60 kg na pouhých 40kg. Ve škole s tím však úspěch neměla. Ba naopak. Chlapci se ji začali posmívat, že je hubená jak tyčka. Zkrátka vše, co udělala, se stalo terčem posměchu.

Romanova zrada byla poslední tečka

Ve druhém ročníku se situace změnila. Roman, který do té doby si z Dany jen škaredě utahoval, jí začal nadbíhat a posílat zamilované emoji. A protože se jí už dlouho tajně líbil, začali spolu chodit. Tohle vše však byla pouze Romanova past. Za zády ji spolu se zbytkem třídy pomlouval, jak jen může být tak blbá a mnoho dalšího.

Jeden takový rozhovor si nechtěně vyslechla i Dana a začala Romana nenávidět celým svým srdcem. Neměla se však komu svěřit, protože již dávno díky své touze po dokonalé postavě přišla o své kamarády.

Přišla nenávist k sobě samé

V tu chvíli si začala připadat, že je na světě úplně sama a nikdo ji nerozumí. Všechnu svou zlost a nenávist, kterou cítila, obrátila proti sobě. Začala se nenávidět. Nesnášela svou postavu, pleť, vlasy. To vše až do té míry, že jednou v noci šla do koupelny, vzala žiletku a začala se řezat. Viděla, jak ji krev skapává po noze a přišla nečekaná úleva. Tato úleva se bohužel stala zvykem pokaždé, když ji někdo ve třídě řekl něco škaredého.

Maskování oblečením nepomohlo

Sebepoškozování se snažila maskovat, jak jen to šlo. I v parných dnech nosila dlouhé rukávy a kalhoty až ke kotníkům. Jednou si své oblečení ale neuhlídala a rukáv trika se jí vyhrnul. Spolužák, který vedle ní seděl, si všiml ještě nezhojených ran od žiletky a všem to řekl. Spolužáci se Daně začali ještě více posmívat a shazovat ji. Všichni ji pak napodobovali, že se sami řežou.

Pomoc přišla od dospělých 

Toto již ale nezůstalo bez odezvy. O jejím sebepoškozování se dozvěděla jejich třídní učitelka. Dana pak přiznala, jak to celé začalo a její třídní spolu s jejími rodiči a psychologem z toho Danu po nějaké době dostali. Naučila se, že má poslouchat jen sama sebe a ne to, co ji říkají ostatní. Dnes ji už spolužáci nechávají na pokoji, žiletkou si neubližuje, ale jizvy na těle ji zůstaly jako památka, kam až školní šikana může dojít.

Máš i ty osobní zkušenost s šikanou a chtěla by ses s tím někomu svěřit a nevíš komu? Neboj se vyzkoušet Linku bezpečí. Stačí zavolat na číslo 116 111 a na drahé straně sluchátka Ti jejich pracovníci moc rádi pomohou.

Autor: Tereza Pospíšilová
zavřít reklamu