Na boj proti akné si přizvi bylinky. Pomohou ti lépe, než kosmetické zázraky dnešní doby

I když akné nebolí, esteticky je nehezké a často, zvláště my, holky, s ním máme velké trápení. Určitě to znáš taky, pupínky se objeví v tu nejméně vhodnou dobu a i ten nejlepší make-up je nezakryje všechny úplně. Pokožka, na které se akné tvoří častěji je pak více přecitlivělá a čím více se snažíme pleť vyčistit, tím více je vysušená a to představuje další problém.

Někdy je tak lepší zapomenout na všechny moderní vychytávky dnešní doby a vrátit se zpátky do dob, kdy se se vším bojovalo jen za pomoci přírody. Bylinky jsou v boji proti akné totiž tím nejlepším pomocníkem. Které zvolit?

Měsíček lékařský

Tato krásná a voňavá rostlinka je malým zázrakem přírodní medicíny. Pro své silně hojivé, protizánětlivé a regenerační účinky ti kromě jiného bude nápomocna i v boji proti nežádoucím pupínkům. I když se měsíček často přidává do kosmetických produktů, spolehni se na něj spíše v jeho přírodní formě. Vyrobit si pak můžeš i vlastní pleťovou vodu.

Postačí ti k tomu dvě lžíce sušených květů, která pak přelij půl litrem horké vody a nech v klidu asi půl hodiny louhovat. Kytičky pak jen sceď a budeš mít pleťovou vodu, která ti pomůže lépe než kdejaká jiná kupovaná. Pokud tě trápí akné i na těle a nejen na obličeji, můžeš se v tomto odvaru i vykoupat. Stačí přilít do vany s teplou vodou.

Česnek

Česnek, který běžně doma každý z nás používá sice nevábně vonní, ale za to velmi pomáhá. O česneku je známo, že působí jako přírodní antibiotikum a má i čistící účinky. Umí vydezinfikovat a také prokrvit pokožku. Přímo čerstvým stroužkem česneku si potírej postižená místa a pupínky brzy zmizí. Jen se připrav, že vonět po tomto přírodním rituálu opravdu nebudeš.

Aloe vera

O této rostlince je velmi dobře známo, že hojí a čistí rány nebo zklidňuje popálená a podrážděná místa na pokožce. V květináči ji tak dnes pěstuje doma skoro každý, protože nikdy nevíme, kdy se nám může hodit. Hodit se ti aloe vera bude skvěle i v boji proti akné. Listy stačí rozlomit a šťávu, která v nich je, si přímo aplikovat na postižená místa.

To ale není vše

S bojem proti akné ti pomohou ale i jiné bylinky. Pokud doma najdeš heřmánek, šalvěj, listy zeleného čaje, mateřídoušku nebo třezalku, určitě můžeš vyzkoušet i jejich účinky na vlastní kůži. Všechny tyto rostlinky mají podobné účinky a mohou ti pomoci pročistit i vnitřně, takže si klidně uvař z některé i čaj. Jen pozor – i s bylinkami je to jako s léky a musí se s nimi šetřit. Je dobré vybrat si vždy jednu bylinku, se kterou to zkusíš. Raději tak nepoužívej všechny najednou.

Některou z bylinek určitě doma najdeš, vyzkoušej, co dokáže.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu