Umíš si správně vybrat svetr a poté o něj i dobře pečovat? I svetry potřebují speciální péči, dopřej jim ji

Zima je obdobím, kdy nosíme svetry snad všichni. Ale vlněné svetry potřebují i speciální péči. Běžné praní jim moc nesvědčí a pak zbytečně ztrácejí na kráse. Chceš, aby i tvůj oblíbený kousek vydržel co nejdéle? Nauč se o něj správně pečovat.

Jaký materiál je nejlepší?

Svetry z přírodních materiálů, jakým je například ovčí vlna, jsou vždycky dražší a také i kvalitnější. Ale ani svetry s příměsí syntetických tkanin nejsou úplně k zahození, protože například elastan dodává vlně na pružnosti a svetr se pak i daleko lépe nosí. Přírodní materiály ale i tak nikdy nic nenahradí a za opravdu kvalitní svetr si budeš muset vždycky připlatit.

Nejlevnější svetry pořídíš vždy čistě ze syntetických materiálů. Může být sice pohodlný a krásný ale určitě počítej s tím, že nebude tolik prodyšný a snáze navlhne. Což pocítíš, když se zapotíš. Přírodní materiály jsou mnohem více prodyšné, a tak i když se pod bundou zapotíš, nebudeš mít pocit, že jsi pod svetrem nepříjemně zpocená. Nejlepší volbou jsou pak svetry ze směsi vlny a syntetického materiálu. Moc za ně nezaplatíš a půjdeš příjemnou zlatou střední cestou.

Luxusní svetry pak pořídíš možná trošku dráž, ale taková angorská vlna nebo svetr vyráběný ze srsti lam ze sebe nebudeš chtít nikdy sundat. Jsou příjemné na dotek, skvěle se nosí, ale musíš se o ně také dobře starat. Pokud máš svetr, na kterém ti opravdu hodně záleží, raději ho doma ani neper a zanes jej do čistírny, kde se ti o něj dobře postarají.

Jak prát svetry doma v pračce

Ať už máš svetr ze syntetických materiálů, vlny nebo třeba mohéru vždy se o něj musíš starat stejně. Všechny svetry totiž vyžadují jemné a citlivé zacházení, aby následně neměly na sobě nevzhledné žmolky nebo se nesrážely. Všechno, co je z vlny, se do pračky sice dávat může, ale vždy jen na ten nejšetrnější program, na nejnižší stupeň a prát musíš vlnu vždy jen se šetrnými pracími prostředky. Pračky obvykle mají programy speciálně pro vlněné oblečení a stejně tak zakoupíš i speciální prací prostředek. Obecně všechny další přírodní materiály do pračky také dát můžeš, ale opět platí, že musíš nastavit šetrný prací program na nejnižší stupeň.

Vlna se především nesmí věšet, protože by se vytáhla, za což může váha vody ve vypraném svetru. Proto takový svetr vůbec nevěš a raději jej jen polož na rovnou plochu a nech jej zvolna vyschnout. Také si dávej pozor na ždímání. Aby se materiál nepoškodil, není vhodné svetry příliš ždímat. Zvláště pak vlněné  jsou hodně citlivé, proto je raději v pračce ani neždímej, ale zabal do ručníku a vodu jednoduše vymačkej ručně.

Při správné péči ti kvalitní svetr vydrží.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu