Jak pečovat o popraskané rty v zimě, aby byly zase k nakousnutí?

Před zimou se chráníme teplým oblečením, nosíme rukavice, šálu a čepici ale co naše rty? Ty přece nic nechrání a navíc ony sami o sobě ani nemají žádnou tukovou vrstvu. Jsou tak zcela odhalené a zima na ně působí o to silněji. Pokud nechceš trpět na nevzhledné a někdy i bolestivé popraskané rty během zimního období, musíš jim poskytnout potřebnou péči.

Bez mazání to nepůjde

Rty potřebují dodat hydrataci a výživu během každého dne a během zimy ještě více. Proto si pamatuj, že musíš mazat a mazat. Balzám měj pořád po ruce, a když se vydáváš ven do chladného počasí, nanes na své rty pořádnou vrstvu. Nejlepší jsou balzámy s včelím voskem, bamackým máslem a skvěle funguje i kokosový olej. Doma si můžeš vystačit i se zásobami ze spíže a vůbec nejlepší lék na suché a popraskané rty je med. Stačí, když ho naneseš v tenké vrstvě a necháš ho chvíli působit. Med tvé rty vyživí a dodá jim všechny důležité a potřebné látky.

Hodně pij a dodej tělu vitamíny

Pokud na suché a popraskané rty vyloženě trpíš, určitě bys měla zvýšit i příjem tekutin. Hodně pij, i když nemáš žízeň, tak jako to děláš v létě, kvůli pitnému režimu. Nemusíš pít jen obyčejnou vodu, vhodné jsou také neslazené čaje nebo přírodní šťávy. Do svého jídelníčku zase zařaď potraviny bohaté na vitamín B, zinek a železo. Pochutnej si tak na luštěninách, masu a čerstvé zelenině. Jíst bys měla i hodně oříšku a semínek.

Rty musíš prokrvit

Odumřelé kůže a šupinek na svých rtech se účinně zbavíš jen za pomocí peelingu. Postačí, když si vezmeš obyčejný zubní kartáček a budeš si jím lehce masírovat rty. Krouživými pohyby přejížděj po svých rtech několik minut, netlač, ale snaž se, aby všechna kůže šla hezky dolů. Vždy začni ve středu rtů a pokračuj k jejich koutkům. Rty nejenže zbavíš odumřelé a suché kůže, ale promasíruješ je a zároveň i prokrvíš. Tím pádem budou mnohem lépe vstřebávat pečující balzámy na rty.

Jak s popraskanými rty bojovaly naše babičky

K regeneraci rtů nepomáhá jen med, který najdeš doma ve spíži. Naše babičky měly i jiné triky. Stejně tak jako může pomoci med, pomůže i olivový olej. Ten si natři na rty a nech jej několik minut působit. Pak ho opláchni. Na rty si můžeš přikládat i nastrouhanou okurku a vůbec nejlepší bude, když si pořídíš kokosový olej a budeš jím rty natírat každý večer před spaním, aby měl možnost se pořádně vstřebat.

Uvidíš, že tvé rty budou co nevidět krásné.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu