Puberta v době před revolucí. Žádná kosmetika a chlupaté podpaží. Dokážeš si to představit?

V neděli si připomeneme třicet let od Sametové revoluce. Možná ti to nepřijde tolik důležité, ale rozhodně by mělo. Než se konečně posunuly věci k lepšímu, nebyl život v Československu vůbec jednoduchý a pro představu jak to musely mít tehdejší dívky nesnadné, si přečti náš článek. Určitě budeš ráda za dobu, ve které nyní vyrůstáš.

Přírodní vzhled prezentovalo chlupaté podpaží

Umíš si představit, že nemáš po ruce žiletku a jdeš na rande v krásném topu, ze kterého ti vyčuhuje zarostlé podpaží? A ještě k tomu nemáš po ruce žádný deodorant. Dnes je to naprosto nepředstavitelné, ale taková byla doba. Pokud se žena chtěla navonět, musela doufat, že součástí vánočního balíčku bude alespoň jedno podpultové fáčko. Ano, deodorant, který dnes máš doma jistě minimálně ve třech různých vůních, tehdy k dostání moc nebyl, a když už si ho dívka chtěla pořídit, musela si pořádně připlatit. Takže, kdo chtěl vonět, musel na to také mít.

zdroj foto: society19.com

Alespoň, že byla ta Nivea

Klasický universální krém Nivea, to bylo to jediné, s čím tehdejší dívky mohly počítat. Dodnes je krém velmi oblíbený a dá se použít skutečně na všechno … ale spokojit se jen s ním? Kdysi to byla realita. Ženy si tak užívaly ten skvělý pocit, že se mohou natřít něčím tak voňavým a čistým. A především kvalitním. Ostatní krémy více odpuzovaly svou vůní, než lákaly k použití.

A pokud si obyčejná žena chtěla na pleť nanést nějakou masku, mohla si ji jedině udělat doma. Za pomocí bylinek a ingrediencí, které se našly doma ve spíži, si tak na obličej plácaly, co se dalo. I když některé recepty se používají dodnes a mnohdy zabírají lépe než předražené přípravky z drogérií, bylo to i tak dost málo.

A co šminky?

Tužka na oči, řasenka nebo rtěnka. Tohle jistě patří k tvé kosmetické výbavě a nedáš na ně dopustit. Jenže kdyby sis pro ně zašla před revolucí do obchodu, byla bys velmi zklamaná. Nějaká ta rtěnka se tam sice našla, na výběr bylo i ze tří odstínů nejvíce od značky Astor, ale i to má své velké ALE. Na jednu takovou šíleně růžovou rtěnku si musela dívka nebo žena nachystat minimálně třetinu tehdejší výplaty. A to si jen tak někdo rozhodně dovolit nemohl.

Tužky na oči a podobné drobnosti na západě byly ve velkém, u nás si obyčejné slečny vypomáhaly třeba krémem na boty. Jak se asi poté večer odličovaly, ti musí být jasné, byl to boj. Na menstruační vložky se stály dlouhé fronty a muselo se šetřit každým kusem. Jedinou možností, jak se ke všemu zboží ze západu dostat, bylo mít valuty a nakoupit to v Tuzexu. Na ulicích se směňovalo a obchodovalo a každý toužil po tom, si přilepšit. Podařilo se to ale jen někomu a kdo neměl známosti nebo lukrativní zaměstnání, měl smůlu.

Nelichotivá představa, co myslíš?

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu