Jak správně dodržovat intimní hygienu a proč je to tak důležité? Vyhneš se zánětům i mykózám, které umí hodně potrápit.

Stejně tak jako je důležitá speciální péče o pleť, je potřeba věnovat zvláštní pozornost i intimním partiím. Většina dívek a žen ale na ně nemyslí a dopouští se tak obrovské chyby. Nestačí se jen umýt obyčejným sprchovým gelem a opláchnout vodou. Nesprávná péče o naše nejcitlivější partie může v budoucnu způsobovat nemalé potíže. Projevují se zprvu nepříjemným pálením a svěděním, ke kterým se přidává výtok a zápach. Záněty a mykózy se pak obtížně léčí. Přitom stačí udělat tak málo a všem problémům se můžeš vyhnout.

Dopřej jim volnost

Upnuté skinny džíny jsou sice v módě, ale tvým intimním partiím to moc velkou radost nedělá. V těsných džínách totiž intimní partie nemohou dýchat a více se zahřívají. Více v nich tak přetrvává vlhkost a tím pádem vytváříš ideální prostředí pro množení bakterií. To neznamená, že bys těsné kalhoty neměla nosit vůbec, ale neuškodí, když je budeš střídat s volnějšími střihy anebo si občas vem na sebe sukni. Ulevit svým intimním partiím můžeš i tím, že budeš nosit kvalitní bavlněné spodní prádlo. I když kalhotky z umělých materiálů a krajek vypadají moc hezky, nic se nemá přehánět. Sexy prádlo si obleč jen vyjímečně, ale na běžné nošení si pořiď prádlo z prodyšnějších materiálů. Ty totiž umí pohlcovat vlhkost a bakterie nebudou mít šanci.

Co můžeš udělat v koupelně

Co se týče tvých intimních partií, velký problém může také nastat v době, kdy porušíš přirozené kyselé pH, které tvá vagína potřebuje. Proto bys měla své intimní prostředí umývat speciálními gely, které jsou k tomu určené. Neobsahují totiž žádné přídavné látky ani aromatické složky, které jsou obsaženy v obyčejných sprchových mýdlech. Ty ale citlivou kůži často jen podráždí. Vybírat bys měla speciální mycí prostředky s obsahem kyseliny mléčné. Takové mýdlo nemusí vonět jako běžný sprchový gel a stejně ti skvěle poslouží. Předejdeš mnoha obtížím.

Pokud už na záněty trpíš, mysli opět na zlaté pravidlo, že někdy je méně více. Přehnaná hygiena a sprcha několikrát za den totiž intimním partiím také příliš nesvědčí. Čím víc se budeš sprchovat, tím víc zničíš přirozených bakterií, které jsou pro tělo důležité. Více tak budeš náchylnější i infekcím. Pokud se chceš cítit svěže a čistě, můžeš se během dne opláchnout, ale vždy jen čistou vodou. Pokud jde o používání mycích gelů, stačí se jimi umýt jen jednou denně. Vagína je vlastně samočisticí orgán a do jejího přirozeného prostředí bychom neměly moc zasahovat. Umývej se proto jen zvenčí.

Pomůže i správný jídelníček

Jsme to, co jíme. A to co sníš, ovlivní i zdraví tvých intimních partií. V těle totiž všechno vždycky souvisí se vším. Například pokud si dopřáváš ráda hodně sladkého, ve vagíně se budou mnohem více množit kvasinky a ty způsobují hodně nepříjemné svědění. Pozor si dávej také na příjem tekutin. Pij hodně neslazených čajů, minerálek nebo jen obyčejnou vodu z kohoutku. Toaletu bys totiž měla navštívit několikrát za den. Pokud zapomeneš pít, může se stát, že nejdeš na malou i celé dopoledne. Tím si ale velmi uškodíš. V takovém případě se totiž v močovém měchýři nahromadí bakterie a ty mohou ve výsledku vést až k zánětům.

Nezapomínej na intimní partie, vyplatí se to.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu