Když se přehmátneš a pořídíš si make-up s nepřirozeně tmavým odstínem, nepanikař. Situace se ještě dá zachránit.

Příliš tmavý odstín make-upu působí na tváři nepřirozeně a nesluší nikomu. Všimne si toho každý, i ti, kdo se normálně o líčení druhých nezajímají. Jistě i ty jsi někdy potkala na ulici holku, která byla doslova oranžová a výrazné přechody na tváři se nedaly přehlédnout. Takhle určitě vypadat nechceš.

Vybrat si správný odstín make-upu není snadné a tak se ti klidně může stát, že si přineseš domů takový, který ti v obchodě připadal jako ideální, ale až ho doma vyzkoušíš, vidíš, že ti nesedí. Nepropadej panice, barevný odstín se dá dorovnat a make-up tak nemusí hned skončit v koši.

Jak vybírat make-up

Mnozí z nás vybírají odstín make-upu postaru. Způsob, který se dřív doporučoval ale moc nefunguje. O čemž si se už dost možná také přesvědčila. Jistě dobře odhaduješ, že mluvíme o zkoušení odstínu na hřbetě ruky. Odstín naší pleti se ale může na hřbetu ruky a na obličeji výrazně lišit. Nejlépe uvidíš správný odstín, když si ho vyzkoušíš v oblasti čelistí. Vybírat si odstín make-upu například z katalogu je vůbec to nejhorší co můžeš udělat. Tedy pokud nepoužíváš jen ty nejsvětlejší odstíny.

Tmavší odstíny se mohou na obrázcích výrazně lišit od skutečnosti. Nejlépe uděláš, když si najdeš jeden make-up v odstínu, který ti bude vyhovovat a budeš ho používat stále. U dalšího nákupu pak už chybu nikdy neuděláš. Pokud stále hledáš, co ti bude nejvíce slušet a perfektně sedět, je normální, že se ti podaří narazit na zdánlivě dokonalý odstín, který ti ale ve skutečnosti nesedne. Tmavý odstín pak budeš muset vyrovnat.

První pomoc poskytne obyčejný pleťový krém

Abys naředila tmavý odstín make-upu, nejjednodušší, co můžeš udělat, je sáhnout po pleťovém krému, který jistě doma máš. Je vlastně jedno, jaký krém si zvolíš, může to být i klasická Nivea nebo hydratační krém, který běžně na obličej používáš. Smíchat krém a make-up můžeš buď na hřbetu ruky, nebo si připrav malý kelímek. Ať už ředíš jakékoliv množství, řiď se pravidlem 1:1 – množství make-upu by mělo být stejné jako množství krému. Pokud se snažíš jen o minimální snížení barevného odstínu, můžeš krému použít i méně. Také si pamatuj, že čím více krému přidáš, tím více krycích schopností make-up ztratí.

Když světlejší odstín vykryje ten tmavý

Tmavý make-up můžeš zesvětlit také tím, že ho smícháš s výrazněji světlejším odstínem. Navíc získáš výhodu v tom, že tentokrát make-up žádné své krycí schopnosti neztratí. Určitě se ti ale moc nechce do koupě dalšího nového balení, abys zachránila, co se dá. V tomto případě je nejlepší, když už doma nějaký světlý make-up máš a můžeš ho teď skvěle využít.

Kouzlo správného rozetření

Nechce se ti nic míchat? Tak pak už ti zbývá jen jediná možnost. Dokonale rozetřený a zpracovaný make-up na tváři umí udělat divy a dokáže vytvořit takový efekt, který potřebuješ bez výrazných přechodů a nehezkého oranžového tónu. Make-up se budeš muset pokusit rozetřít dokonale a především souměrně po celém obličeji, ale i krku.

Je jen na tobě, zda ti vyhovuje roztírání pomocí prstů, houbičky nebo štětce. Jde ale o precizní práci takže si dej záležet, make-up nanášej na světle, kde jde dobře rozeznat každý detail a vždy nanášej raději jen menší množství. Když si dáš opravdu záležet, barevný přechod nebude znatelný. Na závěr své dílo ještě přepudruj, pudr také napomáhá ke sjednocení barevných odstínů.

Pokud ti nevyhovuje ani jeden z uvedených záchranných tipů, nezbývá ti nic jiného než nevhodný make-up darovat někomu, kdo jej využije.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu