Přírodní a všestranný pomocník: Objev všechny výhody kokosového oleje.

Zcela jistě už si o něm slyšela. Kokosový olej se řadí mezi takzvané superpotraviny. To znamená, že pro naše zdraví obsahuje mnoho prospěšných látek a vitamínů a měli bychom ho jíst pravidelně. Jenže on má daleko širší využití. Hodí se nejen do kuchyně ale i do tvé kosmetické výbavy. Budeš překvapená, co všechno dokáže.

Abys byla zdravá

Kokosový olej je doslova nabitý aktivními látkami, vitamíny a má skvělé detoxikační účinky. Vybírej ale vždy je ten za studena lisovaný. Právě způsob zpracování totiž zajistí, aby se všechny cenné látky zachovaly. Nejkvalitnější kokosový olej se lisuje za studena vždy jen z těch nejcennějších částí ořechů a gelovité vrstvy mezi dření a mlékem.

Pokud chceš udělat něco pro své zdraví, dej si každé ráno jednu lžičku kokosového oleje. Kokosový olej má příjemnou chuť a ještě ti velice prospěje. Tělu dodá zinek, selen, vitamíny A, D, E a K. Kromě toho obsahuje i velké množství nenasycených mastných kyselin. A nejen, že posílí tvůj mozek a ochrání tělo před srdečními a cévními chorobami, zrychlí i tvůj metabolismus. Tím skvěle nastartuje spalování tuků, takže funguje i jako takový malý dietní zázrak.

Nahradí všechny krémy

Přála by sis mít jeden zázračný krém, který bys mohla používat na úplně všechno? Tak jako naše babičky na všechno používaly universální krém Nivea, ty můžeš používat kokosový olej a ještě budeš ve výhodě. Poskytuje totiž pleti tolik potřebnou hydrataci a dokonce si poradí i s hojením menších ranek nebo jizev. Používat ho můžeš každý den na celé tělo i tvář. Olej se dobře vstřebává a prvotní pocit mastnoty se vsákne spolu s ním do pokožky, jen je potřeba ho pořádně rozetřít a používat raději menší množství.

Oleje jsou známé tím, že pokožku regenerují, vyživují, hydratují, posilují a chrání. V obchodě ale většinou musíš volit mezi krémy a vybírat si jen něco z toho. Kdežto kokosový olej to umí všechno najednou. Má také antiseptické účinky, pomůže tedy i s problematickou pokožkou, která má sklony k akné nebo atopickým ekzémům.

Zoubky jako perličky

Kdo by nechtěl mít nádherně bílý a zářivý úsměv? Jenže bělící přípravky na zuby jsou obvykle dost drahé a obvykle ani tolik nepomohou. Místo nich ale můžeš klidně použít kokosový olej a výsledků se určitě dočkáš. Stačí, když budeš pravidelně pomocí prstu nebo kartáčku olej na zuby natírat. Kokosový olej zuby zbaví plaku, vybělí je a navíc ještě zásluhou antiseptických účinků a obsahu antioxidantů, které obsahuje, pomůže od zánětů dásní.

Pohladí tvoje vlasy

Z kokosového oleje si můžeš udělat i bezvadný zábal na vlasy. Dodá tvým vlasům všechny potřebné živiny a těšit se můžeš i na zářivý lesk. Pokud máš problémy s lupy nebo tě trápí poškozené a suché konečky vlasů, i tehdy po něm určitě sáhni. Je to jednoduché a kam se na tuto kúru hrabou všechny kosmetické produkty  vychytávky.

Asi lžičku oleje rozpusť v mističce, stačí, když ho dáš na pár vteřin do mikrovlnné trouby, měl by jen trošku povolit a ne se rozpustit úplně. Klidně si olej můžeš postupně nechat rozpustit jen v dlani. Až bude mít konzistenci, která se bude dát vetřít do vlasů, začni. Olej by měl být nanesen po celé délce vlasů, a pokud máš roztřepené konečky, dej na ně trošku víc. Poté si hlavu zabal do suchého ručníku a nech zábal působit asi 10 – 15 minut. Následně si vlasy řádně umyj šampónem, aby po oleji nezůstaly mastné.

Klidně ho můžeme nazvat zázrakem a nebudeme přehánět.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu