Poradíme ti, co jíst, abys podpořila správný vývoj a udržela si hezkou postavu. Do svého jídelníčku zařaď tyto potraviny.

Taky ti občas tvoje babička říká: „Polévka je grunt a maso je špunt“ a k tomu se přidají ještě rodiče a dodají: „Musíš pořádně jíst, vždyť jsi ve vývinu.“? Tohle jsme slyšeli v pubertě doma při obědu snad všichni. Ale ono na tom přece jen něco pravdy bude.

V dnešní době jsou ale mladí lidé k sobě buď příliš moc kritičtí anebo je jim naopak úplně jedno co jedí nebo jak vypadají. Pokud si chceš udržet hezkou dívčí postavičku, netrápit se hlady a ještě být zdravá, měla bys do svého jídelníčku pravidelně zařadit tyhle superpotraviny.

Dodej tělu železo a vápník

Rychlý tělesný růst a vývoj jsou spojené s vysokou potřebou dvou prvků: železa a vápníku. Vápník, ten potřebuješ kvůli správnému vývoji kostí. Železo je pro tebe zase důležité pro tvorbu krevního barviva, kterému se říká hemoglobin. Ten napomáhá přenášet kyslík po celém těle. Pokud pociťuješ během dne úbytek energie nebo únavu a často se zadýcháváš, zcela jistě ti chybí železo. Navíc jeho spotřebu urychluje nástup menstruace. Železo do těla dopravíš příjemným a chutným způsobem, samozřejmě dobrým jídlem. Najdeš ho například v oříšcích, brokolici, hořké čokoládě nebo sušeném ovoci.

Vápník do svého těla můžeš dostat taky jednoduše. Stačí, když do jídelníčku zařadíš pravidelně mléčné výrobky a zejména pak jogurty. Mléčné výrobky jsou nejlepším zdrojem vápníku a vitamínu D. Kromě růstu kostí přispívá i k tvorbě svalové hmoty, probiotika obsažená v jogurtech pomáhají udržovat v rovnováze střevní mikroflóru a to vede ke správné funkci střev a trávení. Navíc podpoříš i svou imunitu.

Chceš být chytrá? Jez lososa.

Losos se dá nazvat bránou do světa zdravé výživy. A navíc je neskutečně dobrý. Nepřibereš po něm ani gram a vychutnat si ho můžeš snad na tisíc způsobů. To ale není všechno. Sníst ho většinou dokážou i lidé, kteří normálně ryby nejedí. Není totiž cítit rybinou a jeho filety jsou zcela bez kostí. Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které si tělo samo nedokáže vyrobit. Ty podporují činnost srdce, pomáhají při dýchacích obtížích, kožních problémech a ekzémech. Podle některých studií mají dokonce velmi příznivý vliv na inteligenci a paměť. To je dost důvodů proč si na lososovi pochutnat, co myslíš?

Chuť na sladké občas zažeň porcí čerstvého ovoce

Ovoce obsahuje hodně cukru, takže chuť na sladké ti dokáže skvěle zahnat. Navíc můžeš mlsat s klidným svědomím, protože si zamlsáš tentokrát zdravě. Energii a chybějící tekutiny ti dodá i třeba na tréninku nebo po náročném dni. V ovoci najdeš i velkou porci vitamínu C a ten mimo jiné pomáhá tělu se vstřebáváním vápníku. Pochutnej si tak kdykoliv na melounu, meruňkách, třešních, borůvkách, černém rybízu a jablkách.

Uvidíš, že když vyměníš hromady hranolek a brambůrků za tyto potraviny budeš se cítit hned lépe.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu