Vajíčka pro zdraví aneb důvody, proč jíst vejce

Zdraví máme jenom jedno, to je třeba si uvědomit vždy, když si chystáme snídani, oběd nebo večeři. Žijeme bohužel ve světě plném rychlých občerstvení, kterému jednou z čas nikdo neodolá. Bohužel najdou se mezi námi také ti, kteří konzumují rychlé občerstvení nadmíru často, ti se posléze potýkají s nepříjemnými zdravotními problémy, jako je třeba obezita nebo špatné trávení. Je třeba, abychom se nad jídlem zamýšleli, abychom nekonzumovali všechno, co nám přijde pod ruku. Vyplatí se zjišťovat si, jaká jídla tělu prospívají a jaká mu například škodí. Podívejme se třeba na vajíčka.  

O vajíčkách toho bylo řečeno už mnoho. Někdo tvrdí, že jsou to nejvíce nezdravé potraviny, které škodí lidskému zažívání, jiný je toho názoru, že se jedná o zdraví prospěšnou potravinu, kterou bychom měli do svého jídelníčku zařazovat. Pokud bychom se na to měli podívat pohledem odborníků na výživu, řekli bychom, že vajíčka se vyplatí do jídelníčku zakomponovat i několikrát týdně. Se zdravím člověka totiž dokážou až zázraky.  

Vajíčka jako zdroj vápníku a bílkovin 

Vajíčka v sobě obsahují mnoho tělu prospěšných a potřebných látek. Zmiňme si třeba vápník, který je součástí našich zubů a kostí. Kromě vápníku obsahují vajíčka také mnoho bílkovin. Bílkoviny obsahují hlavně bílky. Bílkoviny z vajíček jsou snadno stravitelné.  

Vajíčka neohrožují srdíčko 

Není třeba se bát toho, že by vajíčka měla jakýkoli škodlivý vliv na naše srdce. Pravdou je, že vejce nijak neohrožují kardiovaskulární systém. Naopak obsahují takzvané peptidy, které snižují vysoký tlak a také ovlivňují hladinu takzvaného špatného cholesterolu.  

Vajíčka zlepšují kvalitu vlasů a nehtů 

Pokud vás trápí věčně polámané nehty nebo padající vlasy, je načase zařadit do jídelníčku vajíčka, která zlepšují kvalitu jak vlasů, tak také nehtů a mimo jiné i pokožky. Obsahují totiž mnoho vitaminu B.  

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu