Řízení jako strašák? 5 tipů, jak si ho konečně začít užívat

Zatímco pro většinu kluků je řízení automobilu tak trochu přirozená aktivita a řidičák je věc, o kterou se ucházejí hned, jak mohou, pro mnoho holek jde spíše o povinnost, které se řada z nich raději vyhne. Mít řidičák je přitom užitečná věc. Jak se z řízení nestresovat?

TIP 1 – Na všechno máte dostatek času

Hodně řidičů má pocit, že při řízení nestíhají. Že se na zelenou musejí rozjet v první milisekundě, že nestíhají koordinovat řazení, blinkry, rozhlížení se a další úkony.

Realita je taková, že při řízení je na všechno dostatek času, pokud si jej uděláte. Vše se dá zvládnout tak, aby pro vás řízení nepředstavovalo stres a zároveň z vaší strany nedošlo ke zdržování ostatních účastníků silničního provozu.

Jen se v duchu uklidněte, rozhlédněte se, v klidu zařaďte a jeďte, kam potřebujete. Že vám něco bude trvat o vteřinu déle, s tím nikdo nemá problém.

TIP 2 – Nezapomeňte na pojištění

Nehody jsou jen velmi ojedinělá záležitost, k řízení nicméně zkrátka patří. Zákonnou povinností je mít ke každému vozu sjednáno povinné ručení. To však kryje pouze škody na majetku či zdraví, které způsobíte třetím stranám. Uzavřete si tedy i adekvátní připojištění (například pro případ střetu se zvěří) a ideálně i havarijní pojištění. Pojištění vás sice neochrání před samotnou nehodou, ale v případě nemalých finančních následků ho více než oceníte.

TIP 3 – Omluvte se za chybu

Nikdo není dokonalý, chyby dělají i profesionální řidiči. Je však správné chybu přiznat a omluvit se za ni. Měl protijedoucí řidič přednost? Nepustila jste chodce na přechodu? Vjela jste někomu do cesty? Nerozjela jste se včas na zelenou? Není nic jednoduššího než mávnout na omluvu rukou. Většina řidičů i chodců má pochopení a omluvné jednání z vaší strany jistě ocení.

TIP 4 – Nevšímejte si agresorů

Někteří řidiči zkrátka vidí rudě. Chovají se agresivně, ať už k tomu mají důvod, nebo ne. Nenechávejte se vtáhnout do hry, kdo koho přetroubí, předjede či překřičí. Pokud je chyba na vaší straně, omluvte se. Pokud chyba na vaší straně není, buď si agresora nevšímejte, nebo vše v klidu vysvětlete. Nemá-li to smysl, hleďte si svého a v klidu dál pokračujte v jízdě.

TIP 5 – Neustále se učte

Že máte řidičák, neznamená, že jste ostříleným řidičem. Dlouhé roky trvá, než ovládnete všechna úskalí, která na vás na silnici čekají. Aktivně se vzdělávejte, nechte si poradit od zkušenějších a pracujte na sobě. Zkušenému řidiči, který jezdí bezpečně, se na cestách téměř nemůže přihodit nic zlého.

Autor: redakce GirlWorld.cz
zavřít reklamu